Menu

Telemedicina si copilul insulinodependent

Telemedicina si copilul insulinodependent

Asociatia Sprijin pentru Diabet anunta lansarea proiectului Telemedicina pentru copilul insulinodependent,  finantat de  Fundatia Vodafone Romania, prin Programul Connecting for Good.  

Este al 4lea an consecutiv in care Fundatia Vodafone Romania vine in sprijinul copiilor cu diabet insulinodependent, continuand seria proiectelor ce sunt déjà o traditie si confirmand implicarea in sustinerea accesului copiilor la ingrijirii medicale la standarde inalte, europene.  Cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania am deschis “calea” accesarii si utilizarii senzorilor de glicemie si in tara noastra,  creand nu doar posibilitatea folosirii gratuite a senzorilor de glicemiei de catre aproape 100 de copii cu diabet insulinodependent dar mai ales oportunitatea folosirii lor de cat mai multi pacienti prin crearea accesului acestor dispozitive in tara noastra, prin educatia medicala si tehnica a familiilor copiilor cu diabet insulinodependent si generarea de experienta practica pe care atat medicii voluntari in cadrul proiectelor cat si familiile participante au impartasit-o altor pacienti sau cadre medicale, facand ca aceste dispozitive sa nu mai fie considerate dificil de asimilat Mai mult decat atat, prin proiectul Primul Centru de Telemedicina in Diabetul Pediatric am creat posibilitatea pentru orice copil ce poarta senzor de glicemiei de pe teritoriul Romaniaei (si nu numai) de a beneficia de suportul medicilor din aceasta unitate medicala de avangarda, de la distanta, prin intermediul telemedicinei,  indiferent de locatia micului pacient sau a medicului.

Proiectul de anul acesta se adreseaza copiiilor cu diabet zaharat tip 1, cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani, indiferent de domiciliu si de centrul de diabet unde sunt tratati, si isi propune in continuare cresterea accesului copiilor cu diabet insulinodependent la aceasta tehnologie performanta - senzorii de glicemie integrati printr-un sistem de telemedicina. Prioritate vor avea copiii insulinodependenti ce folosesc in acest moment pompe de insulina fara sa aiba sensor de glicemie dar dosare pot fi depuse pentru orice copil insulinodependent.

Managementul diabetului seamana, in fapt, cu o ecuatie matematica cu multe variabile si necunoscute. Proiectul nostru vizeaza imbunatatirea acestor aspecte, cu integrarea si analiza acestei cantitati uriase de informatie in mod sistematizat si apoi individualizat prin intermediul Inteligentei Artificiale de tip Machine Learning. Urmarirea beneficiarilor timp de 5 luni va genera date complexe ce vor sta la baza generarii de algoritmi si patternuri ce vor putea fi ulterior folosite de orice pacient insulinodependent, purtator sau nu de pompa de insulina.  

Intocmai ca in orice domeniu al medicinei moderne, proiectul nostru face inca un pas. Trecem de la vizualizarea de la distanta a datelor si colectarea lor la interpretarea cu ajutorul inteligentei artificiale si crearea de algoritmi si patternuri, generand premise pentru un management dinamic, predictiv al diabetului insulinodependent, beneficiari fiind nu doar copiii participanti la proiect ci orice copil insulinodependent. 

Copiii si familiile lor vor fi selectati in functie de:
 1. Indicatia medicala de automonitorizare glicemica, conform ghidurilor internationale de management al diabetului zaharat tip 1
 2. Prioritizarea nevoii medicale, din punct de vedere al evolutiei diabetului, in functie de gravitatea situatiei medicale si de riscul de complicatii al copilului
 3. Prezenta altor boli ce influenteaza major echilibrul, evolutia si tratamentul insulinic
 4. Cunostintele medicale ale familiei privind managementul diabetului si al situatiilor de criza in diabetul insulinodependent, evaluate printr-un chestionar de cunostinte.Date fiind aplicarea unor tehnologii avansate si participarea familiei la actul medical este necesar ca aceasta sa dovedeasca disponibilitate pentru efort intelectual, asimilarea informatiei  medicale si tehnice si cunostinte solide teoretice si practice privind managementul diabetului.
 5. Disponibilitatea si dorinta de a purta permanent, atasat de corp, senzorul glicemic. In cazul in care totusi vom intalni refuzul purtarii acestor dispozitive dupa inceperea proiectului, vor fi reevaluate cazurile inscrise initial si sistemul de telemedicina va fi transferat catre urmatorul candidat potrivit.
 6. Disponibilitatea de a participa la toate sedintele de educatie medicala terapeutica, teoretica si practica, privind managementul diabetului prin intermediul senzorului de glicemie organizate de Asociatia Sprijin pentru Diabet.  Adoptarea rapida a tehnologiei, fara o informare si pregatire prealabila, cu deprinderea abilitatilor tehnice necesare pentru manevrarea dispozitivelor, poate fi sursa de esec si pericol in implementarea inovatiei medicale. 
 7. Angajamentul de a completa cu rigurozitate jurnalele de monitorizare si de a respecta indicatiile de tratament ale medicului, precum si  obisnuinta parintelui / copilului de a tine o evidenta zilnica a glicemiilor, dozelor de insulina, evenimentelor deosebite, ce permite o privire de ansamblu si faciliteaza integrarea informatiei. Jurnalul trebuie sa dovedeasca aptitudinile parintelui de a asimila informatiile si de a le coordona, cu scopul final de a conduce corect terapia cu insulina.

 In cazul depasirii numarului de 50 beneficiari potentiali, vor constitui criterii de departajare urmatoarele:

 • > varsta copilului, copiii sub 6 ani avand prioritate ca urmare a dificultatii obtinerii unui echilibru al diabetului la aceasta varsta si vulnerabilitatii lor la variatiile glicemiei ,  
 • > prezenta de hipoglicemii frecvente si neresimtirea clinica a acestora; 
 • > labilitatea glicemica, respectiv alternanta valorilor glicemice mici cu valori mari, fara o cauza aparenta, in conditiile in care parintele a ajustat corespunzator insulina administrata,
 • > dezechilibrul glicemic apreciat prin intermediul analizei hemoglobina glicata, si efortul facut de familie si copil pentru a corecta aceasta situatie

Dosarele candidatilor se depun la sediul Clinicii de Diabet DiabNutriMed (Strada Sfantul Petru Tei nr 60A, sector 2,zona Barbu Vacarescu – Cartierul Tei), Bucuresti, in perioada 01 – 15 iulie 2018, intre orele 9-15, urmand ca pe 16 iulie candidatii selectati sa fie anuntati. 

Dosarul medical trebuie sa contina analize incepand cu debutul diabetului, internari (daca au fost necesare), date despre eventualele afectiuni asociate, ultimele analize efectuate, HbA1c efectuate periodic, schema actuala de insulina precum si jurnalul cu glicemii/doze insulina/carbohidrati. O data cu depunerea dosarului parintii vor completa un chestionar de cunostinte de ingrijire a diabetului si vor participa la un interviu privind situatia medicala a copilului.

Dosarele nu pot fi trimise prin posta sau prin email, nu pot fi transmise prin intermediari, este esential ca familia si mai ales persoana care ingrijeste copilul sa fie prezenta la interviul medical de inscriere.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa apelati 021.6191281 -  Dr Mihaela Vlaiculescu sau Dr Catalina Niculescu, intre orele 9.00-17.00.  

Implementarea acestui proiect reprezinta un real progres medical si tehnologic in practica diabetologica pediatrica la nivelul Romaniei.