Menu

Ghidul ADA 2015 privind “tintele” glicemice in diabetul zaharat tip 1

Ghidul ADA 2015 privind “tintele” glicemice in diabetul zaharat tip 1
Pentru profesionistii medicali ghidul anual al Asociatiei Americane de Diabet (ADA) reprezinta “cartea de capatai” in ceea ce priveste abordarea persoanei cu diabet, copil sau adult. Anul 2015 este un an al schimbarilor, in care tintele glicemice si ale hemoglobinei glicate au devenit mai ambitioase.

Pentru copii si adolescenti:

HbA1c sub 7.5 %, indiferent de varsta ( o tinta mai mica sub 7% este rezonabila in masura in care poate fi atinsa fara hipoglicemii frecvente sau/si severe)

Glicemia inainte de o masa principala 80-130 mg/dl

Glicemia la culcare si pe perioada noptii 90-150 mg/dl

Principalul argument al prestigioasei Asociatii pentru modificarile tintelor terapeutice este legat de tehnicile inovatoare introduse in tratamentul diabetului . Ma refer aici in primul rand la posibilitatile moderne de urmarire a glicemiei, respectiv monitorizarea continua a glicemiei prin intermediul senzorilor de glicemie dar si la varietatile de insulina disponibile (analogi rapizi si lenti de insulina, cu profil de actiune aproape similar cu cel al insulinei produsa in pancreas) si la posibilitatile de administrare a insulinei ( pompe de insulina cu posibilitatea de sistare a livrarii de insulina in functie de valoarea glicemica detecatat de senzor).

Toatea acestea ofera posibilitate administrarii insulinei in mod personalizat, adaptabil in timp real , cu evitarea hipoglicemiilor.

Doresc sa subliniez ca aceste tinte glicemice trebuie INDIVIDUALIZATE, adica adaptate varstei copilului, posibilitatii de a recunoaste hipoglicemiile, etc.

Tintele potrivite copilului Dumneavoastra trebuie stabilite impreuna cu specialistul in diabet !