Menu

Cu diabetul la congres - 17 octombrie 2015

Cu diabetul la congres - 17 octombrie 2015

Intotdeauna am considerat necesar sa cunoastem, atat noi ca profesionisti medicali dar si pacientii nostri, toate optiunile pe care le avem la dispozitie ca diagnostic sau procedeu terapeutic, chiar daca ele nu sunt prezente in tara noastra sau accesibile pentru noi, medici sau pacienti. Cred ca dorinta de cunostinte, de nou, de schimbare in bine si speranta sunt cele ce ne indruma carierele si viata de zi cu zi.

Anual, in luna septembrie, are loc Congresul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). Ceea ce m-a fascinat dintotdeauna la EASD a fost abundenta de date stiintifice, facilitarea accesului la rezultatele cercetarilor si interesul cadrelor medicale pentru ea; doar aici poti intalni medici in costum si cu cravata stand pe treptele unei sali prea pline pentru ca subiectul este de unul de foarte mare actualitate sau cu rucsacul in spinare si alergand de o sala catre alta, in care tocmai a inceput subiect de interes pentru el. Acolo medicii discuta despre lucrarile audiate si isi dau intalnire in sala unde va incepe o conferinta de interes comun. Frumos ...

Asa ca, m-am gandit sa impartasesc noutatile inregistrate in cursul acestui eveniment EASD 2015 cu tineri si parinti ai copiilor cu diabet zaharat.

Am lansat invitatia “in public” si am organizat o intalnire la care au fost invitati parinti de dulcinei si tineri cu diabet zaharat tip 1. Anul acesta a fost un an in care au fost prezentate numeroase proiecte dedicate diabetului zaharat tip 1 legate de monitorizarea glicemica / senzori de glicemie si pompe de insulina. S-a discutat mult despre stadiul actual al cercetarilor si dezvoltarii pancreasului artificial sau bionic sau celula beta artificiala, in fapt pompe de insulina, cu sau fara glucagon, integrate printr-un algoritm computerizat cu senzori de glicemie, dar si despre forme alternative de administrare a glucagonului precum cea inhalatorie si despre tipuri noi de seturi de infuzie. A fost prezentata experienta in terapia cu pompa de insulina a unor clinici renumite precum Steno Diabetes Center si am discutat despre data la care este probabil sa fie disponibila prima generatie de dispozitive tip pancreas artificial ( primavara 2018 ). La intalnire au participat parinti pe care nu ii mai intalnisem pana atunci. Au pus intrebari tintite si la obiect, sunt parinti care au asteptari reale dar realiste si dorinta de mai bine pentru copilul lor in gand. Sunt mandra de voi, dragi parinti !

Am luat atunci o hotarare : voi initia cursuri pentru terapia cu pompa si alte dispozitive inovatoare folosite in tratamentul si monitorizarea diabetului. Este nevoie ca aceste dispositive sa fie cunoscute, nu doar ca avantaje dar si ca limite, nu doar ca niste idealuri de neatins dar si ca niste incercari, nu doar de pe site-uri promotionale si in limbi straine ci si in limba noastra. Parintii au nevoie sa isi impartaseasca experientele si sa fie invatati cum sa interpreteze rezultatele obtinute sau cum sa utilizeze la maxim avantajele oferite de aceste dispositive.

Asa ca :
Va asteptam la scoala!