Menu

50 de ani cu diabet zaharat tip 1

50 de ani cu diabet zaharat tip 1

Dintotdeauna mi-am dorit ca in clinica noastra sa onoram persoanele ce "convietuiesc" cu diabetul zaharat tip 1 de multi ani. Sunt cu adevarat un model de urmat si de admirat atunci cand, in evolutia lui, diabetul le-a fost prieten si nu dusman.

In fata fiecarui pacient varstnic cu diabet din copilarie nu ma pot opri sa nu ma gandesc la ingrijirea medicala de care a beneficiat; acesti pacienti au trait vremuri in care fierbeau seringa cu care isi administrau insulina, ghidau terapia cu insulina / ajustau dozele de insulina in functie de o glicemie venoasa recoltata o data la 3 luni sau dupa valoarea glicozuriei detectata prin testele colorimetrice vizuale iar hemoglobina glicata nici nu exista ca modalitate de apreciere a echilibrului metabolic. Existau doar insuline umane (ba chiar si porcine) si nu existau analogi de insulina, al caror profil de actiune este mai apropiat de cel al insulinei produse in pancreasul uman.

Astazi avem glucometre performante, chiar si teste pentru efectuarea gratuita a glicemiei (chiar daca total insuficiente pentru numarul necesar de testari zilnice), senzori de monitorizare a glicemiei, posibilitatea de vizualizare a glicemiei de la distanta, pompe de insulina, dispositive in care putem injecta insulina cu doar o intepatura la 3 zile… Asa ca, daca EI au putut invinge diabetul cu armele pe care le-au avut la dispozitie, pentru tinerii si copiii vostri este un lucru pe deplin realizabil. Dragii mei, cautati modele in jurul vostru, faceti parteneriat cu echipa care va ingijeste si priviti cu fruntea sus catre viitor.

Anul acesta avem o campioana, traieste impreuna cu diabetul zaharat tip 1 de 50 de ani!

La multi ani, Doamna Sterian Gheorghita!